A Salzburger malomcsalád különlegessége, hogy amennyire csak technikailag lehetséges, természetes anyagokból készülnek. Az őrlőkövek természetes gránit malomkövek, az őrlőkamra kezeletlen bükkfából készül, a malomtest méhviasszal kezelt. A malom nem tartalmaz műanyagot.
A Salzburger malomcsalád egyik legerősebb képviselője az MT 12 névre hallgató elektromos házi malom. Az MT 5-ös és MT 12-es malom között a legfontosabb különbség a motor erőssége: Az MT 12-es malom 550 W-os, az MT 5-ös malom 360 W-os motort tartalmaz. Ebből következik, hogy az MT 12-es malom gyorsabban is őröl. Az MT 5-ös 10 perc alatt, az MT 12-es 6 perc alatt őröl meg egy kg búzát.
A Salzburger MT 12-es malom tulajdonságai:
- természetes gránit őrlőkövek
- kezeletlen bükkfából készített őrlőkamra
- gőzölt bükkfából készült malomtest
- a malom nem tartalmaz műanyagot
- rozsdamentes acél állítógyűrű
- fokozatmentesen állítható lisztfinomság
- 550 wattos motor
- a malom hat perc alatt őröl meg egy kilogramm búzát
- a malomtest méhviasszal van kezelve
- könnyen tisztítható
- izgalmas dizájn
- valamennyi gabonát megőrli: búza, rozs, tönkölybúza, alakor, durum búza (ebből csak kis mennyiségeket tud egyszere megőrölni a malom)
- valamennyi gluténmentes gabonát is megőrli: rizs, köles, hajdina, kukorica
- más száraz hüvelyeseket is képes megőrölni: csicserinorsó, sárgaborsó
Amit a malomkövekről tudni érdemes
Az összes Salzburger malom őrlőkövei természetes gránitból készülnek, ezáltal egyedülálló készülékek a házi elektromos malmok között.
Mint minden természetes anyag, a malomkövek is kopnak a használat során, még ha nagyon lassan is. A gárnitkövek a kopás során elvesztik érdességüket és simára kopnak. Ezért a molnárok annak idején nem csak őröltek, hanem véstek is.
A népdalunkban lévő malomban az egyik tarka macska szitál, a másik rostál, a harmadik pedig követ vág, azaz a malomkövet újraélesíti.
A gránitköveket is időről időre újra kell élesíteni. Ezt mi otthon házilag inkább ne próbáljuk megtenni. A Slazburger cég átvállalja helyettünk a kövek élesítését ingyenesen, a malom életének első 12 évében.
Hogy mennyi időnként kell egy követ megélesíteni több dologtól is függ. Hogy milyen gyakran használjuk a malmot, milyen gabonákat őrlünk, és mennyire finomra őröljük a gabonákat. Ám kövek hosszú élettartamúak, nem kell attól tartanunk évente kell újravésni őket.
A malom állítása
Az MT 5-ös és MT 12-es malmok állításához tekerőgombot tudunk használni. A gombot enyhén meglazítjuk, az állítógyűrűt a kivánt finomságúra állítjuk, és a gombot ismét megszorítjuk.
A Salzburger MT 12-es malom kiváló választás, ha fontosak számunkra a természetes anyagok, a tartósság, és a minőség.