deortegas
Az Ortega család több generáció óta foglalkozik gazdálkodással Spanyolország déli részén, Murcia tartományban. 30 évvel ezelőtt a gazdaság profilt váltott és átállt kizárólag az olajfák művelésére, amelyet a hagyományos, nem-intenzív, környezetkímélő módon végeznek.
2008-ban Marcelo Ortega és Rafaela Ortega felállították saját olajmalmukat, amely lehetővé tette prémium minőségű, bio, extra szűz olívaolaj préselését. Ezáltal a termelés és a feldolgozás is a hagyományokat követi, a természeti környezet lehető legnagyobb tiszteletben tartásával, amelyet az olívaolaj szeretete táplál.
Ők a második generáció, akik ezt a speciális családi hagyományt követik, és akiket az a vágy motivál, hogy visszatérjenek a földhöz.
170 hektáros, tradicionálisan művelt bioterületen, 33 000, mindenféle korú olajfa termését szüretelik le, és dolgozzák fel minden évben. A terület három részből áll, amelyekből kettőt nem öntöznek. A fákat a hagyományos, nem-intenzív gazdálkodásra jellemző, 8x7 m-es minta szerint ültették.
A hely ideális az olajfák számára, a mediterrán nap és a termőföld egyedi ötvözete különlegesen ízletes olívaolajakat eredményez. Öt olajfa fajta termesztésével foglalkoznak: Arbequina, Picual, Cornicabra, Hojiblanca és Frantoio.
A feldolgozás
A szüret október közepe körül kezdődik, mert ekkora a bogyók tökéletesen megérnek. Az olajbogyókat közvetlenül a fáról szüretelik, és nem a földről szedik, és gondosan ládákba csomagolva szállítják az olajsajtoló üzembe, hogy ne sérüljenek.
Miután a bogyókat elválasztották a levelektől és a gallyaktól, megkezdődik az olaj kinyerése. Az olajbogyókat hidegen (27 fok alatti hőmérsékleten), és a szedéstől számított 12 órán belül préselik, így biztosítva a frissességet és a minőséget.
A folyamat végén az eredmény látványos. A tiszta, ízletes olívaolajok intenzíven zöld és arany árnyalatokkal kiegyensúlyozott, harmonikus és elegáns termékek.
Bio
Az olajbogyók préselés utáni maradványait és a fák metszésekor lehulló ágakat természetes trágyával keverik össze, és az ültetvény saját földjeinek szerves trágyázására használják fel.
Az olajbogyók magjait tüzelőanyagként hasznosítják az olajsajtoló üzem fűtéséhez és melegvíz-ellőállításhoz, az olajbogyók tisztítása során összegyűjtött levelek pedig szerves takarmányként szolgálnak az állatállomány számára. Ily módon megvalósul a természet körforgása.
A deortegas olívaolajokat Murcia Biogazdálkodási Tanácsa és az Európai Biogazdálkodási Bizottság tanúsítványával látják el, ami garantálja, hogy az olajbogyókból előállított olajok nem tartalmaznak semmilyen növényvédő szert és semmi mást sem, ami káros lenne az egészségre vagy a környezetre.
Díjak
A deortegas olajok a kezdetektől rengeteg hazai nemzetközi díjat és elismerést söpörtek be. Az Arbequina-t rendszeresen beválasztják a Biofach nevet viselő nemzetközi Nürnbergi biovásár 10 legjobb olíva olaja közé, de arany érmet nyert Szingapúrban, Argentínában, az Egyesült Királyságban, ezüst érmet Córdobában és Kaliforniában.