A Molere kézi malom a Hawos cég tömör bükkfából készült malma.
Az őrlést korund–kerámia őrlőkövek végzik, amelyek valamennyi gabonafajtát megőrlik. A Molere őrlőkövei fokozatok nélkül állíthatók, így finom szemcsés lisztet és durvára őrölt darát egyaránt tudunk készíteni.
A korund–kerámia malomkövek önmagukat élezik, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy felületük mindig érdes marad. A természetes kövek, mint például a gránit kő, felszíne egy idő után tükörsimává válik. Ezért annak idején a molnár egyúttal kőfaragó is volt, mert a köveket után kellett faragnia. A ma használatban lévő korund köveket hosszú évekig tudjuk használni mindennemű karbantartás nélkül.
A malomkövekről részletesen itt írunk.
A malmot őrlés előtt mindenképpen rögzíteni kell egy stabil felülethez, asztallapra vagy a konyhapult szélére, amely legfeljebb 5 cm vastagságú lehet. A malomhoz tartozik egy üvegtálka, amely kényelmesen elfér a kifolyó alatt.
Az őrlési teljesítmény egyrészt a mi erőnktől függ, másrészt a gabona fajtájától, ami meghatározza a gabona keménységét.