Hidegen sajtolt bio olívaolajok Horvátországból
A horvát olívaolajok különleges helyet foglalnak el az olívaolajok között.
Az olajfáknak, ugyanúgy mint mint mondjuk az almafáknak vagy a körtefáknak, több féle fajtája lézezik. Ezeknek a fáknak különböző ízű a bogyója és az olaja is. Van, amelyik erősebb, van amelyik enyhébb ízű, más az aromájuk, a zamatuk az illatuk. Az spanyol vagy olasz olajok többnyire egyféle fa olaját tartalmazzák: arbequina, picual, hojiblanca ésatöbbi. Itt a különbséget az jelenti, hogy a termőhely is befolyásolja az olajok ízét. És természetesen a termelési mód is: bio vagy konvencionális.
Horvátországban azonban hagyományosan keverékeket készítenek a különböző fák olajaiból, és ezzel tetszőlegesen tudják alakítani az olajok ízét, aromáját, illatát-zamatát.
A mi horvát olívaolajunk egy családi gazdaságból származik. Ez az olaj évek óta "a" díjnyertes olaj Horvátországban. Ottjártunkkor megismerkedtünk a családdal is, akik elmondták, hogy ők egy kis gazdaság (2000–4000 liter olajuk van évente), amelyet az édesapa alapított. Mivel a környékükön nagyon köves a talaj, konkrétan kőbe ültette az olajfákat. És az olajfák jól érzik magukat a rekkenő hőségben, a kövek között, amely melegen tartja a talajt...
Pillanatnyilag két féle olajuk van.
A díjnyertes keverék, amely négyféle fa olajának a keveréke (Oblica, Frantoio, Leccino, Pendolino).
És a Leccino, amely egy markáns ízű, csodálatos ízvilágú olaj.
Az olívaolajokat mindig fénytől védett helyen kell tárolni, mert a fény tönkreteszi az olajok számunkra értékes hatóanyagait. Ezért az olajokat vagy fekete üvegben, vagy fémdobozban forgalmazzák.
És még egy apróság: az Olea Tinia olajok gyönyörű cimkéje a helyi ókori régészeti leleteken talált cserépedények mintáját ábrázolja.
Ha erre jártok, vásárlás előtt az olajokat meg is tudjátok kóstolni.