Ökonaptár 2006

Vélemény írása a termékről

Az ökonaptár gondolata több mint tizenöt évvel ezelőtt, 2005-ben vetődött fel bennünk először. Tervünk az volt, hogy a puszta naptár funkción túl információt is közvetítsünk hétköznapi környezetvédelemről. 

Az ökonaptár a naptárak azon új generációjához tartozik, amelyek félig naptár-félig könyv kiadványok. Minden két–négy naptári hét után kettő-négy oldal a környezetvédelelmi információ: ötletek, tudnivalók, receptek, címek. 

 

A naptár előszavában a következőket írjuk: 

"A környezetvédelem az utóbbi években egyre jobban előtérbekerült – legalábbis szóban. A jól eladható termékek, a menőboltok nevében szinte mindig ott díszeleg az öko-, bio-, natur- vagy zöld szócska. Környezetünk állapota ennek ellenére vészesen romlik. A közúti forgalom, az ipari termelés, az intenzív mezőgazdaságszintetikus permetezőszer-és műtrágya-felhasználása, a mindenhol jelen lévőmobiltelefon-adók, az atomenergia-felhasználás, az elektorszmog, a lakásunkba beépített mérgek, és nem utolsósorban az ételeinkben található mérgek mennyisége egyre ijesztőbbméreteket ölt. A német Eichholz professzor már az ötvenes években figyelmeztetett a Föld elszennyeződésére, és bevezette a „toxische Gesamtsituation“ (toxikus összhelyzet) kifejezést. Azóta a környezetvédelmi mozgalmak megerősödtek, az államok nemzetközi konferenciákon próbálnak megállapodásra jutni a károk lefékezése céljából. Ám miközben ezek a próbálkozások csigalassúsággal haladnak előre, addig természeti értékeink pusztítása egy gyorsvonat sebességével robog."

Ma a szövegen mindössze ennyit változtatnánk: természeti értékeink pusztítása egy szuperszonikusrepülő sebességével robog...

 

A naptárban szó van az építészetbiológiáról, amely házunkat, épületeinket harmadik bőrünknek tekinti, az építészet-biológia szempontjairól, a biogazdálkodásról, a génmódosított élelmiszerekről, a békamentésről, a boszorkány bugyogójáról, a közlekedésről, a befőzésről, és még számos ismertebb vagy kevésbé ismert témáról.

 

A naptár szövegét gyűjtötte, válogatta, összeállította és részben megírta: dr. Benda Judit

A naptárakat szövegeinél felhasználtuk Könczey Réka, S. Nagy Andrea Zöldköznapi kalauzát.

További szerzőink Lugosi Bea, Győrffy Ágnes és Puky Miklós.

 

A naptárat két évben egymás után, 2005-ben és 2006-ban adtuk ki, azonban annak idején még süket fülekre találtunk: nem találtunk se könyvesboltot, se papírboltot, amely forgalmazni szerette volna őket.

A naptárakból még megmaradt példányokot, most 16 év után felajánljuk egy jelképes összegért.  Úgy érezzük, hogy végre itt az ideje az Ökonaptárak kiadásának. 

Ezért terveink szerint a befolyt pénzből a 2022-es év ökonaptárát fogjuk finanszírozni.  

 

Vélemény írása a termékről
Név
E-mail cím
Üzenet
Értékelés
Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről