Ökonaptár 2005

-60%
Raktárkészlet: VAN
Ökonaptár 2005

Az ökonaptár gondolata több mint tizenöt évvel ezelőtt, 2005-ben vetődött fel bennünk először. Tervünk az volt, hogy a puszta naptár funkción túl információt is közvetítsünk hétköznapi környezetvédelemről. 

Az ökonaptár a naptárak azon új generációjához tartozik, amelyek félig naptár-félig könyv kiadványok. Minden két–négy naptári hét után kettő-négy oldal a környezetvédelelmi információ: ötletek, tudnivalók, receptek, címek. 

A naptár előszavában a következőket írjuk: 

"A környezetvédelem az utóbbi években egyre jobban előtérbekerült – legalábbis szóban. A jól eladható termékek, a menőboltok nevében szinte mindig ott díszeleg az öko-, bio-, natur- vagy zöld szócska. Környezetünk állapota ennek ellenére vészesen romlik. A közúti forgalom, az ipari termelés, az intenzív mezőgazdaságszintetikus permetezőszer-és műtrágya-felhasználása, a mindenhol jelen lévőmobiltelefon-adók, az atomenergia-felhasználás, az elektorszmog, a lakásunkba beépített mérgek, és nem utolsósorban az ételeinkben található mérgek mennyisége egyre ijesztőbbméreteket ölt. A német Eichholz professzor már az ötvenes években figyelmeztetett a Föld elszennyeződésére, és bevezette a „toxische Gesamtsituation“ (toxikus összhelyzet) kifejezést. Azóta a környezetvédelmi mozgalmak megerősödtek, az államok nemzetközi konferenciákon próbálnak megállapodásra jutni a károk lefékezése céljából. Ám miközben ezek a próbálkozások csigalassúsággal haladnak előre, addig természeti értékeink pusztítása egy gyorsvonat sebességével robog."

Ma  a szövegen mindössze ennyit változtatnánk: természeti értékeink pusztítása egy szuperszonikusrepülő sebességével robog...

A naptárban szó van az építészetbiológiáról, amely házunkat, épületeinket harmadik bőrünknek tekinti, az építészet-biológia szempontjairól,a fa kezelésének lehetőségeiről, a fahamu sokoldalú felhasználhatóságáról, a csalánléről, mint biopermetezőszerről és folyékony trágyáról, a mosásról és a mosószerek környezetbarát változatairól, a folttisztítás trükkjeiről, az etikus bankokról, amelyek kamatot nem szednek a tőlük pénz kölcsönzőktől, illetve az öko-bankokról, ahol apénzbefektető meghatározhatja, hogy milyen projektben használják fel a tőkéjét, a naptár ír a korunk divatbetegségéről a candidáról és a jelenség valódi okairól, az intenzív állattartás árnyoldalairól és még számos ismertebb vagy kevésbé ismert témáról.

A naptár szövegét gyűjtötte, válogatta, összeállította és részben megírta: dr. Benda Judit

A naptárakat szövegeinél felhasználtuk Könczey Réka, S. Nagy Andrea Zöldköznapi kalauzát.

További szerzőink Barta Györgyi és Győrffy Ágnes.

A naptárat két évben egymás után, 2005-ben és 2006-ban adtuk ki, azonban annak idején még süket fülekre találtunk: nem találtunk se könyvesboltot, se papírboltot, amely forgalmazni szerette volna őket.

A naptárakból még megmaradt példányokot, most 16 év után felajánljuk egy jelképes összegért.  Úgy érezzük, hogy végre itt az ideje az Ökonaptárak kiadásának. 

Ezért terveink szerint a befolyt pénzből a 2022-es év ökonaptárát fogjuk finanszírozni.  

 

Szerző:
dr. Benda Judit (szerkesztő)
Oldalszám:
240
Méret (mm):
147 x 105
Kiadó:
kétezeregy kiadó
1 250 Ft 

Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

500 Ft
db
db
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Adatok
Vélemények
Adatok
Kötés
puha
Raktárkészlet
VAN
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Paylike