A frisi vagy frisskása vagy Bircher-Bennre müzli vagy Kollath-reggeli a müzli őse. A müzli szó jelentése svájci németül kásácska.
Az eredeti müzli valamikor svájci, hegyi parasztok eledele volt. Alapja a gabona. A mai, bolti müzliknek és az eredeti müzlinek azonban természetesen :) semmi köze egymáshoz.
Frisit többféleképpen lehet készíteni: durvára őrölt gabonából, gabonapelyhekből, és gabonacsírákból.
A dutvára őrölt gabona elkészítéséhez szükségünk van vagy egy házi gabonaörlőre azaz házi malomra, vagy ha az nincs háztartásunkban, egy kávédarálóra. Bármilyen kávédaráló megteszi, régi tekerős és modernebb bzzz bzzz is.
A gabonapelyhes változathoz pelyhesítőre van szükségünk. A pelyhesítőket itt lehet megnézni.
A frisinél, mivel nyers gabonából áll, az emészthetőség nagyon fontos, azaz hogy ne puffasszon, és ne okozzon semmilyen emésztési problémát. Ezért használunk gabonakeveréket.
A jó keverék a következőkből áll: őszi búza, rozs, árpa, köles, zab, hajdina.
A frisi pontos receptje itt található.
Illetve itt nézhető meg.