A Tanya a Malomgyártó cég kézi malma. Kedves, jó hangulatú gabonaőrlő malom. Valamennyi gabonafélét meg tudja őrölnia. Az őrlési finomság a nagyon kis szemcseméretű liszttől a nagyon durváig fokozatok nélkül állítható.
A Tanya teljesítménye leginkább a mi teljesítményünk függvénye, ha gyorsak vagyunk, percenként 2,5–3,5 dkg finomlisztet tudunk őrölni vele. A malomban korunk kövek végzik az őrlést, amelyet rendkívül strapabíró, hosszú élettartamú kövek. Ezek a malomkövek önmagukat élezik, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy felületük mindig érdes marad. A természetes kövek mint például a gránit kő felszíne egy idő után tükörsimává válik, ezért annak idején a molnár egyúttal kőfaragó is volt, a köveket után kellett faragnia. A ma használatban lévő korund köveket hosszú évekig tudjuk használni mindennemű karbantartás nélkül.
A malomkövekről részletesen itt írunk.
A Tanya arra van tervezve, hogy kukoricát is lehesen vele őrölni, amely azonban csak kis megszorítással igaz. Nagyon nagy szemű kukoricaszemek esetén kínlódik a kukoricával a malom. Csak a közepes méretű kukoricaszemeket lehet vele kényelmesen megőrölni
Mindez annak ellenére így van, hogy a malomkövek előtt egy fém szerkezet előtöri a kukoriaszemeket majd ezután jutnak az összetört szemek a kövek közé.