Ökonaptár 2006

-60%
Lagerbestand: Vorhanden
Ökonaptár 2006

Az ökonaptár gondolata több mint tizenöt évvel ezelőtt, 2005-ben vetődött fel bennünk először. Tervünk az volt, hogy a puszta naptár funkción túl információt is közvetítsünk hétköznapi környezetvédelemről. 

Az ökonaptár a naptárak azon új generációjához tartozik, amelyek félig naptár-félig könyv kiadványok. Minden két–négy naptári hét után kettő-négy oldal a környezetvédelelmi információ: ötletek, tudnivalók, receptek, címek. 

 

A naptár előszavában a következőket írjuk: 

"A környezetvédelem az utóbbi években egyre jobban előtérbekerült – legalábbis szóban. A jól eladható termékek, a menőboltok nevében szinte mindig ott díszeleg az öko-, bio-, natur- vagy zöld szócska. Környezetünk állapota ennek ellenére vészesen romlik. A közúti forgalom, az ipari termelés, az intenzív mezőgazdaságszintetikus permetezőszer-és műtrágya-felhasználása, a mindenhol jelen lévőmobiltelefon-adók, az atomenergia-felhasználás, az elektorszmog, a lakásunkba beépített mérgek, és nem utolsósorban az ételeinkben található mérgek mennyisége egyre ijesztőbbméreteket ölt. A német Eichholz professzor már az ötvenes években figyelmeztetett a Föld elszennyeződésére, és bevezette a „toxische Gesamtsituation“ (toxikus összhelyzet) kifejezést. Azóta a környezetvédelmi mozgalmak megerősödtek, az államok nemzetközi konferenciákon próbálnak megállapodásra jutni a károk lefékezése céljából. Ám miközben ezek a próbálkozások csigalassúsággal haladnak előre, addig természeti értékeink pusztítása egy gyorsvonat sebességével robog."

Ma a szövegen mindössze ennyit változtatnánk: természeti értékeink pusztítása egy szuperszonikusrepülő sebességével robog...

 

A naptárban szó van az építészetbiológiáról, amely házunkat, épületeinket harmadik bőrünknek tekinti, az építészet-biológia szempontjairól, a biogazdálkodásról, a génmódosított élelmiszerekről, a békamentésről, a boszorkány bugyogójáról, a közlekedésről, a befőzésről, és még számos ismertebb vagy kevésbé ismert témáról.

 

A naptár szövegét gyűjtötte, válogatta, összeállította és részben megírta: dr. Benda Judit

A naptárakat szövegeinél felhasználtuk Könczey Réka, S. Nagy Andrea Zöldköznapi kalauzát.

További szerzőink Lugosi Bea, Győrffy Ágnes és Puky Miklós.

 

A naptárat két évben egymás után, 2005-ben és 2006-ban adtuk ki, azonban annak idején még süket fülekre találtunk: nem találtunk se könyvesboltot, se papírboltot, amely forgalmazni szerette volna őket.

A naptárakból még megmaradt példányokot, most 16 év után felajánljuk egy jelképes összegért.  Úgy érezzük, hogy végre itt az ideje az Ökonaptárak kiadásának. 

Ezért terveink szerint a befolyt pénzből a 2022-es év ökonaptárát fogjuk finanszírozni.  

 

dr. Benda Judit (szerkesztő)
224
147 x 105
kétezeregy kiadó
1 250 Ft 

Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

500 Ft
Zu den Favoriten
Empfehlen
Drucken
Artikel vergleichen
Fragen zum Artikel
Daten
Bewertungen
Daten
Bindung
puha
Lagerbestand
Vorhanden
Bewertungen