Használjon pontos hőmérsékletet, hogy úgy szabályozza a kovászt, mint még soha. A Sourdough Home-ot úgy tervezték, hogy a kovászt tökéletes hőmérsékleten tartsa, akár fűtéssel, akár hűtéssel. Táplálja az indítóját az ütemtervének megfelelően: naponta kétszer vagy hetente egyszer. Változtassa a hőmérsékletet, hogy beállítsa kenyere ízprofilját, aromáját és állagát.
Sütőformával egyszerübb a kenyérsütés. Ebben a formában 1–1,2 kg kenyeret tudunk megsütni, attól függően, hogy milyen gabonából sütünk.
A sütőforma ónozott acéllemezből készül, azaz nem tapadásmentes a bevonat.
Ezek a sütőformák, legjobb tudásunk szerint, nem ártalmasak az egészségünkre.
A kereskedelemben kapható sütőformák többsége tapadásmentes bevonattal van ellátva, ami teflon vagy teflonszerű bevonatot jelent. A teflonból, ha megsérül, illetve magas, több száz fokos hőmérsékleten, mérgező vegyületek válnak szabaddá. Ezért tartottuk fontosnak olyan sütőforma forgalmazását, amely legjobb tudásunk szerint, ártalmatlan az egészségünkre nézve.
Mérete: 11x30,5x7 cm
Magyar termék
A kézvédővel ellátott, csúsztatható állítóval felszerelt kézi szeletelő könnyen kezelhető, könnyen tisztítható, esztétikus darab.
Sajtok, kenyér, felvágottak szeletelésésre egyaránt alkalmas, a szeletvastagság 0-15 mm között állítható.
A teljesen fém, tapadókorongos gumilábakkal ellátott szerkezet 190 mm-es, extra-kemény, recés, nemesacél-késsekkel van felszerelve. Az állítólemez levehető, ami a tisztántartás szempontjából előnyös. A könnyen mozgatható hajtókart fa foggantyú díszíti.
A bevonat nélküli kékacél sütőformák a meleget egyenletesen adják le, miközben a tető megakadályozza, hogy a kenyér héja kiszáradjon. A sütés felénél le lehet venni a tetőt, és így a kenyéren szép kéreg keletkezik. A tetőt azonban a formán is hagyhatjuk, és akkor a kenyér héja nem keményedik meg.
A formát az első sütés előtt 200 fokon ki kell égetni, majd keményítetlen növényi zsiradékkal be kell kenni. Ezután ismét ki kell égetni 200 fokon. Mindkét esetben 30 perc az égetési idő.
A kékacél sütőformák hidegen hengerelt acéllemezből készülnek, amelyet vasoxid réteg véd. A kékacél nagy előnye, hogy szinte túlhevíthetetlen, ezért jelentéktelen mértékben deformálódik, és lehűlés után visszanyeri eredeti alakját. Használatakor kerülni kell a sokkolást (hirtelen hűtést), és nem szabad mosogatógépben mosni. Tisztításkor elég forró vízzel elöblíteni, majd kitörölni, és sütés előtt vajjal vagy más zsiradékkal kikenni.
A kelesztőkosár vagy szakajtó anyaga pedigrohr. A pedigrohrt egy trópusi kúszónövényből, a Calmus rotangból állítják elő, amely Nyugat-Afrika, India és a Távol-Kelet erdeiben őshonos. 150 m hosszúra és 4–6 cm vastagra megnövő indáit kicsit átalakítva, hagyományosan kosárfonásra és bútorkészítésre egyaránt használják.
A kelesztőkosarak segítségével a kenyérkészítés igen egyszerű: a megdagasztott kenyértésztát az alaposan kilisztezett kosárba helyezzük, majd miután megkelt, egy elegáns, gyors, ám óvatos mozdulattal kiborítjuk a sütőlapra. Ezután a szakajtóban maradt lisztet kiszórjuk. Mosni, vagy más módon tisztítani a pedigrohr kosarakat nem kell. A szakajtók mintája pedig kenyerünk dísze lesz.
A kelesztőkosár vagy szakajtó anyaga pedigrohr. A pedigrohrt egy trópusi kúszónövényből, a Calmus rotangból állítják elő, amely Nyugat-Afrika, India és a Távol-Kelet erdeiben őshonos. 150 m hosszúra és 4–6 cm vastagra megnövő indáit kicsit átalakítva, hagyományosan kosárfonásra és bútorkészítésre egyaránt használják.
A kelesztőkosarak segítségével a kenyérkészítés igen egyszerű: a megdagasztott kenyértésztát az alaposan kilisztezett kosárba helyezzük, majd miután megkelt, egy elegáns, gyors, ám óvatos mozdulattal kiborítjuk a sütőlapra. Ezután a szakajtóban maradt lisztet kiszórjuk. Mosni, vagy más módon tisztítani a pedigrohr kosarakat nem kell. A szakajtók mintája pedig kenyerünk dísze lesz.
A frisi vagy frisskása vagy Bircher-Bennre müzli vagy Kollath-reggeli a müzli őse. A müzli szó jelentése svájci németül kásácska.
Az eredeti müzli valamikor svájci, hegyi parasztok eledele volt. Alapja a gabona. A mai, bolti müzliknek és az eredeti müzlinek azonban természetesen :) semmi köze egymáshoz.
Frisit többféleképpen lehet készíteni: durvára őrölt gabonából, gabonapelyhekből, és gabonacsírákból.
A dutvára őrölt gabona elkészítéséhez szükségünk van vagy egy házi gabonaörlőre azaz házi malomra, vagy ha az nincs háztartásunkban, egy kávédarálóra. Bármilyen kávédaráló megteszi, régi tekerős és modernebb bzzz bzzz is.
A gabonapelyhes változathoz pelyhesítőre van szükségünk. A pelyhesítőket itt lehet megnézni.
A frisinél, mivel nyers gabonából áll, az emészthetőség nagyon fontos, azaz hogy ne puffasszon, és ne okozzon semmilyen emésztési problémát. Ezért használunk gabonakeveréket.
A jó keverék a következőkből áll: őszi búza, rozs, árpa, köles, zab, hajdina.
A frisi pontos receptje itt található.
Illetve itt nézhető meg.